Kunstenaar:

Herkomst:

Evilásio Leão

Tracunhaém - Pernambuco

Evilásio Leão

Evilásio Leão Machado, Mano de Baé is de zoon van Mestre Baé (in memorian), groeide op met honing uit klei en heeft als beste speelgoed de magie van de instrumenten van de ambachtslieden en de pottenbakkersovens.
Mano volgt het werk van zijn vader met subtiele veranderingen, maar in het proces van regels benadert het werk de bekende stijl zelf. De veranderingen in vormen, voorheen afgerond, zijn nu vierkant. Dit is het meest intrigerende aspect van zijn werk, de afgeplatte hoofden en de haarvorm van zijn stukken.
Naast de traditionele creaties die continuïteit en link met het werk van zijn vader geven, heeft Mano de Baé nieuwe looks opgeworpen, zoals de introductie in zijn vormgeving van Maracatu-personages en de diversiteit, het portretteren van omheinde paren van hetzelfde geslacht en andere nieuwe elementen in zijn productie zijn de figuren van Orixás als Oxalá, Xangô, Nanã en Iemanjá. Iemanjá is een van de meest in het oog springende en meest gereproduceerde stukken van de laatste tijd, gepersonifieerd in het werk van Mano in de vorm van Zeemeerminnen.

- -