top of page

Viridis en de keuze voor kunst uit BRAZILIË

Sinds het einde van de 20e eeuw is cultuur bewaard gebleven als een immaterieel erfgoed in zijn grootsheid, die culinaire gerechten, dans en kunst omvat, zowel binnen de context van een gemeenschap of binnen een sociaal segment.
Brazilië is met zijn continentale dimensies, etnische diversiteit en ontelbare natuurlijke rijkdommen, een ideale voedingsbodem voor de volkskunst, welke dienen als middel om de regionale cultuur, waarden en gebruiken, creativiteit, spiritualiteit en diversiteit van het Braziliaanse volk aan te tonen.
Viridis zag in de volkskunst in Brazilië een communicatiemiddel tussen kennis, gebaseerd op de overtuiging dat kunst een wijsheid is om iets te doen en een doel te bereiken. Evenals om de gedachten, de gevoelens, de resultaten van de combinatie van inheemse, zwarte en Europese invloeden binnen een groep of regio of in de artist zelf.
Onze collectie omvat figuratief, allegoristisch, utilitair, zwart, inheems, expressionistisch, religieus, dierlijk, naïef, art brut, hedendaags werk. Alle gekozen werken werden vervaardigd van materialen zoals hout, terracotta, vezels, zaden en andere gerecycleerde materialen, wat het belang van het concept duurzaamheid en het bereik ervan op alle sociale en artistieke niveaus bevestigd.

Viridis heeft als doel de circulatie van culturele goederen te versterken en sociaal-culturele uitwisselingen tussen Europese landen en Brazilië te stimuleren, door een representatieve verzameling Braziliaanse volkskunst.
Het doel is om het publiek dat geïnteresseerd is in culturele diversiteit een eerste blik te geven op de sculpturale volkskunst van de Brazilianen. Viridis hoopt het publiek met deze kunst, die veel zegt over Brazilië en zijn eigenaardigheden, te betoveren.
Samen presenteren de werken de visie van een meervoudig, dynamisch, mystiek en vreugdevol Brazilië, dat zijn tradities handhaaft en zich voortdurend openstelt voor nieuwe ervaringen die worden veroorzaakt door contact met verschillende culturen en volkeren in de wereld.

VG-0002-DEPOT_edited_edited.jpg

"Niet-erudiete kunst ... kunst die perspectief vereenvoudigt en de naïeve blik op objecten stimuleert ..."- Percival Tirapeli.

Elk Viridis project wordt vervaardigd door vele handen. Er is geen duidelijk, gedefinieerd pad, elk werk is een unieke en levende combinatie van mensen, gevoelens, regionale culturen en ideeën. We kozen voor plastische kunst als middel om te communiceren, om te tonen, om de kennis van kunstnaars over te dragen via kleuren, levende materialen, afbeeldingen en objecten die zijn samengesteld uit verschillende invloeden en ervaringen uit het Noorden tot het Zuiden van het land.Wij zijn een vertegenwoordiging van kunstenaars die door hun eenvoud en oprechte manier van werken alle grootsheid van de Braziliaanse cultuur overbrengen. 

bottom of page